06 Nis 2021
Güncelleme Tarihi: 06 Nis 2021 15:17:54

2021 Ramazan başlangıcı ne zaman? Oruç ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? İlk teravih namazı ile Ramazan ne zaman başlıyor? İlk oruç hangi güne denk geliyor. Ramazan ayının son orucu hangi gün tutulacak? Sorularının cevabı yazımızda..

On bir ayın sultanı olan ve içerisinde bin aydan daha hayırlı olduğu Kuran’da belirtilen Kadir gecesinin yer aldığı Ramazan ayına sayılı günler kaldı. Bu mübarek ayın vesilesi ile tüm İslam aleminde kardeşliğin yeniden tesis edilmesi ve tutulan oruçların, kılınan namazların ve okunan Kur'anl'arın hürmetine bütün Müslümanların bağışlanması duasıyla…

Ramazan Başlangıcı Ne Zaman? 2021 Ramazan Ne Zaman Başlıyor?

Şaban ayının sonuna yaklaştığımız bugünlerde en çok merak edilen konu Ramazan başlangıcı ne zaman? Oruç ne zaman başlıyor? Oldu. Bu yıl Ramazan 13 Nisan 2021 Salı günü başlıyor.

Ramazan ruhunu doya doya yaşadığımız, bir yıldır hasret kaldığımız sahur geceleri, camilerde bir araya geldiğimiz teravih namazı, bereketli iftar sofraları da ramazan başlangıcı ile tekrardan hayatımızdaki yerini alacak.

Müslümanların asırlardır devam ettiği sünnetlerden olan ilk teravih namazı 12 Nisan 2021 Pazartesi günü başlayacak.

Oruç Ne Zaman Başlıyor ve Ne Zaman Bitiyor?

Allah için yeme ve içmeyi bırakan, oruçlu oldukları zamanlardan günahlardan uzak kalma gayreti gösteren Müslümanlar için ilk iftar 13 Nisan 2021 Salı akşamı olacak.

Bir ay boyunca Rabbinin rızasını kazanmak arzusu ile oruç tutan Müslümanların son iftarı ise 12 Mayıs 2021 Çarşamba gününe denk gelecek.

2021 Ramazan Ayı Takvimi

2021 Ramazan başlangıcı ve bu aydaki diğer önemli günler şu şekildedir:

2021 Ramazan Ayı Ne Zaman Başlıyor?

Diyanet takvimine göre 2021 Ramazan başlangıcı 13 Nisan 2021 Salı günü.

2021 Kadir Gecesi Ne Zaman?

Diyanet takvimine göre 2021 Kadir Gecesi; 8 Mayıs 2021 Cumartesi günü.

2021 Ramazan Ayının Son Günü Ne Zaman?

Diyanet takvimine göre 2021 Ramazan Ayının Son Günü; 12 Mayıs 2021 Çarşamba günü.

 2021 Ramazan Bayramı Ne Zaman?

Diyanet takvimine göre 2021 Ramazan Bayramı, 13-14-15 Mayıs 2021 günleridir.

Ramazan Bayramı 1. gün: 13 Mayıs 2021 Perşembe günü.

Ramazan Bayramı 2. gün: 14 Mayıs 2021 Cuma günü.

Ramazan Bayramı 3. gün: 15 Mayıs 2021 Cumartesi günü.

Ramazan Ayının Önemi

"Ey iman edenler! Sizden öncekilerin üzerine yazıldığı gibi sakınasınız diye sizin üzerinize de sayılı günlerde oruç yazıldı...Sizden kim bu aya yetişirse oruç tutsun" (el-Bakara, 2/183- 185) ayeti ile Müslümanlara oruç farz kılınmıştır. Nefsin arınmasının ve Allah ile kul arasındaki muhabbetin perçinlenmesinin hedeflendiği Ramazan ayı asırlardır tüm İslam aleminde manevi bir coşku ve heyecanla karşılanmaktadır.

Hadis-i şerifte “Evveli rahmet, ortası mağfiret, sonu da cehennem ateşinden kurtuluştur” buyuruluyor. Bizler bugün bu hadisi şu şekilde anlamalıyız:

 İnsan Ramazan  ayının evveli yani ilk on günü oruç tuttuğu zaman Allah’ın rahmetine müstahak olur. Ardından bir on gün daha oruç tutarsa Allah’ın mağfiretine yani bağışlamasına müstahak olur. Sonraki on günü de tamamladığı zaman yani toplam otuz gün tuttuğu zaman cehennemden kurtulur.

Ramazan ayını bizler için önemli yapan oruç, kadir gecesi, Kuran, teravih namazı, iftar, sahur gibi birçok değerimiz vardır. Ancak bunların dışında bugün belki de Müslümanlar tarafından unutulmaya yüz tutan itikaf sünneti de bizlerin bilhassa yeniden gündemimize almamız gereken bir değerdir.

Bize gelen rivayetlere göre:

"Resulullah (s.a.s) Ramazan ayının son on günü girince elini eteğini toplar, geceyi ihya eder ve ev halkını uyandırırdı" (Buhari, Kadr, V).

Yine Hz. Âişe (r.a.) dan şöyle rivayet edilmiştir: "Hz. Peygamber (s.a.s) Ramazan'ın son on gününde vefatına kadar itikafa girdi. İrtihalinden sonra da zevceleri itikafa devam ettiler" (Buhari, İtikaf I).

Bu ayda sevap kapısı olabilecek her bir ibadeti hakkı ile değerlendirip on bir ayın sultanı olan Ramazan ayına Allah’ın rızasını kazanmış olarak vefa etmek duasıyla....