Soru: Cuma namazı saatinde tuhafiye-züccaciye gibi dükkanlara eşini bırakıp satışa devam etmek haram mıdır?
Cuma namazı Allah Azze ve Celle'nin kesin emriyle farz kılınmış ve aynı saatte müminlere alış veriş yapmak yasaklanmıştır. Cuma Suresi 9 ayette Allah Azze ve Celle şöyle buyurur: "Ey iman edenler! Cuma günü namaz için çağrı yapıldığında Allah’ı anmaya koşun ve alışverişi bırakın. Eğer bilirseniz, bu sizin için çok hayırlıdır."
Ayet Cuma namazının farz olduğu öğlen saatinde alış verişi bırakmayı emreder. Kısa bir süreyi kapsayan bu yasaklama Cuma namazının bitmesiyle son bulur. Yine Allah Azze ve Celle aynı surede bu ayetin devamında şöyle buyurur: ‘ Namaz kılındı mı artık yeryüzüne dağılın ve Allah’ın lutfundan nasip arayın. Allah’ı da daima çok anın ki kurtuluşa eresiniz."
Cuma namazı mümin erkeklere farz kılındığı için bu saatte Cuma namazı kılmakla mükellef olmayan bayanların alışverişe devam etmeleri ve dükkânı açık tutarak satış yapmaları caiz midir sorusunu ise şu şekilde açıklayabiliriz.
Cuma namazı saatinde tuhafiye-züccaciye gibi dükkanlara eşini bırakıp satışa devam etmek haram mıdır?
Cevap: Evet haramdır. Çünkü Kur’an-ı Kerim: “vezarul beğ” “Alışverişi bırakın” buyurur. (Cuma namazına giderken alışverişi bırakın). Dükkanın kazancı adama ait olduğu için bu şekilde karısına bırakması Cuma saatinde caiz olmaz.
Kadının çalışması haram değildir ve kadın Cuma namazına gitmek zorunda da değildir. Ancak kazanç ortak olduğu için uygun görülmez.
Mal sahibi kadın olsa bile uygun olmaz. Çünkü İslam toplumunda Cuma saatinde her taraf kapanmalıdır. Böyle bir atmosfer olmalıdır. Nasıl ki ramazanda yollarda yemek yenmemelidir deniyorsa aynı şekilde, aynı hassasiyeti burada da göstermeliyiz.
Açık bırakılıp kadına teslim edilen bir dükkana Cuma saatlerinde erkek müşteriler de gelebilir. O saatte Cuma namazı kılması gereken erkek alış veriş yaptığı için günahkar olur. Kadın ise böyle bir alışverişe olanak sağladığı için harama ortak olur. Harama yardım etmek ise haramdır.