02 Tem 2020

Alparslan Kuytul Hocaefendi ve Furkan Vakfı Gönüllüleri hakkında bugüne kadar haksız yere birçok mahkeme açıldı. Açılan bu davaların kimi beraat ile sonuçlanırken bir kısmı çeşitli sebeplerle ertelendi.

Bugüne kadar toplamda 53 duruşma geçiren ve 8 duruşma için de gün verilen  Alparslan Kuytul Hocaefendi bu davaların 3’ünden beraat ederken Furkan Vakfı Gönüllüleri hakkında açılan davaların toplamı 51’e erişti. Gönüllülerin duruşmalarından ise 20’si beraat ile sonuçlandı.

Alparslan Kuytul Hocaefendi’nin hakkında açılan ve sonuca ulaştırılan dosyaları şu şekilde sıralayabiliriz:

  1. 30 Ocak Operasyonuyla başlayan dava “Propaganda, Üyelik, Dolandırıcılık ve Sahtecilik” iddiasıyla 8 Şubat 2018’de görülen duruşma sonrası Alparslan Kuytul Hocaefendi ve 4 kişi hakkında tutukluluk, 6 kişi hakkında da ev hapsi ile karara bağlandı.
  2. Aynı operasyonla başlayan “Dolandırıcılık ve Sahtecilik” iddiası, 12 Mayıs 2018’de görülen mahkemede 4 Kişi hakkında tutukluluğun devamına karar verilerek sonlandırıldı.
  3. Yaklaşık 2 yıl süren haksız tutuklulukların ardından Hocaefendi ve diğer 4 kişi hakkında bu davalardan tahliye kararı verildi.
  4. “Başbakana Hakaret” iddiasıyla 2 Ekim 2019’da görülen mahkemenin ilk duruşmasında hâkim beraat kararı verdi.
  5. Halkı kin ve düşmanlığa tahrik iddiasıyla başlayan soruşturma neticesinde açılan davanın, 21 Mayıs 2018’de görülen duruşmasında hâkim yine ilk celsede beraat kararı verdi.
  • “Cumhurbaşkanına hakaret" iddiasıyla açılan dava ise 10 Ocak 2019’da bölge adliye mahkemesinde görülen duruşmasında ilk derece mahkemesinin beraat kararı onanmak suretiyle kesinleşti.

Bunlara ek olarak kayyım atanan Furkan Vakfı hakkında açılan davalar da şu şekilde sonlandı:

1- Yönetimin kayyımda bulunduğu ve vakıf yöneticilerinin büyük bir kısmının tutuklu yahut ev hapsinde tutulduğu süreçte vakıf binasına hırsız girmesi üzerine başlayan soruşturma sonrası açılan davanın 9 Temmuz 2019’da görülen duruşmasında 3 kişiye ceza verildi.

2- “Mühür Kırma” davasıyla 10 Mart 2019’da görülen duruşma sonrası hâkim tarafından HAGB kararı verildi.

Alparslan Kuytul Hocaefendi’nin karara bağlanmayan ve hala devam eden mahkemelerini sıralayacak olursak:

  1. 30 Ocak Operasyonu ile hakkında açılan 2 farklı davadan “Dolandırıcılık ve Sahtecilik” suçlaması  yeni tanıkların dinlenmesi ve bilirkişi raporlarının alınması için  15 Aralık 2020’e ertelenirken  “Üyelik ve Propaganda” iddiasıyla yargılandığı dava yine korona virüs sebebiyle 7 Temmuz 2020’e ertelendi.
  2. 22 Nisan Olayı üzerinden başlatılan “2911 Sayılı Kanuna Muhalefet” iddiasıyla yargılandığı mahkeme korona virüs sebebiyle 9 Eylül 2020’ye ertelenirken aynı olay üzerinden açılan “Görevi Yaptırmamak İçin Direnme” suçlamasının yapıldığı mahkeme 13 Kasım 2020’ye ertelendi.
  3. Erzin Olayı üzerinden başlatılan “Kamu Malına Zarar Verme, Kanuna Aykırı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü, Görevi Yaptırmamak İçin Direnme” suçlamalarına yönelik açılan dava 10 Eylül 2020’e ertelendi.
  4. Galip Kıran olayı üzerinden açılan “Hakaret” davası korona virüs sebebiyle 7 Temmuz 2020’ye ertelendi.
  5. Takvim üzerinden açılan dava sonrası hâkim “Yetkisizlik” dedi. Yeni tarih içinse bir karar belirtmedi.
  6. “Atatürk’e Hakaret” iddiasıyla açılan mahkeme ise Alparslan Hoca’nın ait olmayan bir video konuşması üzerinden yargılandığı davayı konu almaktadır. Bu dava kamuoyu tarafından “skandal” olarak nitelendirilirken duruşması 01.10.2020’ye ertelendi.
  7. Eski vakıf yöneticilerinin görevden alınmasına yönelik açılan dava 02.07.2020’ye ertelendi.
  8. Vakfın kapatılması ve yeni yöneticilerin görevden alınması mahkemesi 06.10.2020’ye ertelenme kararı alındı.

Alparslan Kuytul Hocaefendi ve Furkan Vakfı hakkında sonuçlanan ve devam eden davaların son durumu bu şekilde kaydedilirken Furkan Vakfı Gönüllüleri’nin bugüne kadar katıldığı ve karara bağlanan duruşmalarını da şu şekilde açıklayabiliriz.

  • Alparslan Kuytul Hoca’nın 2 yıl süren haksız tutukluluğunu kınamak için Furkan  Gönüllüleri’nin anayasal haklar kapsamında düzenlenen yürüyüş ve basın açıklamaları hakkında açılan toplam dava sayısı 51'i buldu. Başta Adana olmak üzere, Ankara, Gaziantep, Bolu, Elazığ illerinde görülen davalardan 20’si beraat ile sonuçlanırken 2 tanesi 3 ay hapis

cezasına çarptırıldıktan sonra HAGB kararı verildi.

  • Toplam 232 Furkan Gönüllüsü ’nün yargılandığı davaların 5’inde Semra Kuytul Hocahanım da yer aldı, böylece Semra Hoca’nın isminin geçtiği mahkeme sayısı devam edenlerle beraber toplamda 11’i buldu. Özgürlük yürüyüşlerinin öncülüğünü yapan Semra Kuytul Hocahanım, 6 yürüyüş davasından beraat edilirken, 4  yürüyüş mahkemesi ise devam ediyor. Ayrıca Hocahanım'ın  'haksız bir şekilde gözaltına alındığı' gerekçesiyle açtığı iki tazminat davası ise istinaf mahkemesinde bulunuyor.

Alparslan Hoca'nın tutukluğu sürecinde adalet ve özgürlük istedikleri için hakim karşısına çıkartılan Furkan gönüllüsü çocukların mahkemeleri hakkında genel bilgiler şöyle:

  • Furkan gönüllülerine açılan hukuksuz mahkemeler çocukları da kapsadı. Alparslan Hoca'nın 15 ve 16 yaşlarındaki iki kızının da aralarında bulunduğu 14 çocuğa mahkeme açıldı. Alparslan Hoca'nın kızları açılan mahkemeden beraat ederken, yargılaması hala devam eden 3 çocuk mahkemesi var.

Furkan Vakfı Gönüllüleri’nin devem eden mahkemelerine ait en güncel bilgi ise aşağıda düzenlendiği şekildedir.

  • Halen sürmekte olan mahkeme sayısı 29’ü bulurken davalardan 3’ü çocuk mahkemesi olarak devam ediyor. Başta Adana olmak üzere, Ankara, Gaziantep, Elazığ, Niğde ve İstanbul’da yapılan duruşmalarda şu ana kadar 14’ü 18 yaş altı, 441 kişi yargılanıyor.  Ayrıca Adana’da 1 kişi hakkında ilk derece mahkemesi 1 yıl 11 ay 10 gün hapse hükmetmişken istinafa yapılan başvuru sonrası mahkemeden tarih bekleniyor.