07 Mayıs 2021
Güncelleme Tarihi: 07 Mayıs 2021 13:22:27

On bir ayın sultanı ramazanda oruca niyetin vakti ne zamandır, oruca ne zaman niyet edilir? Oruca nasıl niyet edilir? Oruca niyet dille etmek şart mıdır? Niyet etmeden oruç tutulur mu? Niyet ile ilgili birçok sorunun cevabı yazımızda..

Oruca Nasıl Niyet Edilir?

Hanefi mezhebine göre herhangi bir oruca kalben niyet etmek yeterlidir. Ramazan orucu için sahura kalkmak da niyet yerine geçmektedir. Ancak niyetin dil ile de söylenmesi en uygun olanıdır. Hanefi mezhebinde, gerek nafileye gerekse Ramazan orucuna niyetin hükmü orucun sıhhat şartları arasındadır.

Şafii mezhebinde ise niyetin dil ile söylenmesi şarttır.

Ramazan orucuna niyet edilirken ‘Niyet ettim Allah rızası için Ramazan orucunu tutmaya’ ya da ‘Niyet ettim Allah rızası için yarınki Ramazan orucunu tutmaya’ denilmelidir. Ramazan orucu olarak belirtilmemesi durumunda, sadece oruç tutmaya diyerek niyet edilmesi de sahihtir.

Niyet ederken “Yarın davete çağırılsam iftar etmeye, çağrılmazsam oruç tutmaya,” gibi ihtimalli kelimeler kullanılmamalıdır. ‘İnşallah yarın oruç tutmaya niyet ettim.’ diye yapılan niyet ise sahihtir ancak yine de kesin ifadeler kullanılması daha uygundur.

Ramazan dışında nafile oruç ve ya önceden günü belirlenerek adanmış bir orucu tutmak isteyen kimsenin ‘Niyet ettim Allah rızası için oruç tutmaya’ demesi yeterlidir. Ancak kaza orucu tutacak olan kişinin sadece bunu söylemesi yeterli olmaz, kaza olduğunu belirtmesi gerekir. Yani ‘Niyet ettim Allah rızası için kaza orucu tutmaya’ demesi gerekir

Oruca niyetin vakti Ne Zamandır?

Oruca niyet ederken zaman önemlidir. Hanefi mezhebinde Ramazan orucu için güneşin batışından istiva vaktine kadar niyet getirilebilir. İstiva vakti, öğle namazından 45-50 dakika öncesine kadar olan süredir. Şafii mezhebinde ise nafile oruç hariç diğer bütün oruçlar için imsak vaktine kadar niyet edilmesi gerekmektedir.

Sabah Kalkıldığında Oruca Niyet Getirilebilir mi?

Sabah kalkıldığında oruca niyet getirilebilir. Yalnız bu durum sadece Hanefi mezhebi içindir. Gece uyuyakalan birisi sabah hiçbir şey yiyip içmemelidir. Eğer sabahtan bir şeyler yenilmiş veya içilmişse niyet edilse bile oruç sahih olmaz. Şafii mezhebinde ise nafile oruç hariç diğer oruçlarda imsak vaktine kadar niyet getirilmesi gerekir. Şafilerde Nafile oruç için zeval vaktine yani istiva vaktine kadar niyet getirilebilir. Zeval vakti ise güneşin tam tepede olduğu vakittir.

Niyet Etmeden Oruç Tutulur mu? Oruç İçin Niyet Şart mıdır?

 Herhangi bir oruca kalp ile niyet yeterlidir. Ancak bunu dil ile de söylemek daha güzeldir. Bu Hanefi mezhebine göredir. Şafii mezhebine göre ise dil ile de niyet etmek şarttır. Oruca niyeti kalpten bile geçirmeden sadece aç kalınsa oruç tutulmuş sayılmaz.” 

Ramazan orucu geceden niyet ediliyorsa, için ertesi günün orucuna niyet edilmelidir. Ramazanın her günü için ayrı bir niyet gerekir. Ramazanda her gün tutulan oruç farklı bir ibadet hükmünde olduğu için her gün için ayrı niyet etmek gerekir.

Oruca Niyet ile İlgili Merak Edilenler

Bir kimse Ramazan ayında başka bir vacip oruca niyet etse, niyeti Ramazan orucu için geçerli olur. Nafile oruca niyette bu şekildedir. Bir kimse Ramazan ayında nafile oruca niyet etse, niyeti Ramazan orucu için geçerli olur.

Bir kadın henüz hayız (adet) iken geceden oruca niyet etse ve fecir vaktinden önce temizlense orucu sahih olur. Fecir vakti ise güneş doğmadan hemen önceki vakittir ki fecr vakti takvimlerde imsak vakti olarak geçmektedir.

Bir kimse imsak vakti girmeden erkenden niyet ederse, henüz imsak vakti girmediği için bir şeyler yiyip içebilir. İmsak vakti girdikten sonra ise bir şeyler yememesi ve içmemesi gerekir.

Oruç niyeti ile ilgili merak edilen bazı konular ise şu şekildedir:

Oruca Niyet Edilirken Abdest Alınır mı?

Oruca niyet edilirken abdest alınmasına gerek yoktur. Sadece ‘Niyet ettim Allah rızası için Ramazan orucu tutmaya ya da oruç tutmaya. ‘ denilmesi yeterlidir.

 Oruca Niyet Etmedim Bozabilir miyim?

Oruca; dil ile akşamdan niyet edilmediyse, ancak kalpte yarına oruç tutma niyeti belirlenmişse, Hanefi mezhebinde dil ile niyet şart olmadığından kalpteki bu niyetten dolayı bu kimse oruçlu sayılır ve orucunu bozamaz. Sahura kalkan kişi de fiilen niyet ettiği için tekrardan dil ile niyet etmese de orucu sahih olur ve sonradan orucunu bozamaz. Bilerek bozması halinde ise kefaret orucu tutması gerekir.

Nafile oruçta ise bir kimse akşamdan, dil ile veya kalben oruca niyetlense, fakat imsaktan evvel vazgeçip niyetinden dönse ve ertesi gün oruç tutmasa kendisine herhangi bir kaza gerekmez zira imsaktan evvel niyetini değiştirmiştir.

Nafile oruç için niyet eden bir kimse imsaktan sonra orucunu bozacak olsa, Hanefi mezhebine göre orucu kaza etmesi gerekir. (Nafile için keffaret gerekmez)

Şafii mezhebinde ise dil ile niyet etmek farz olduğu için imsak vaktine kadar niyet edilmemişse orucu sahih olmayacaktır. Bu durumda Şafii mezhebinde olan biri dil ile niyet etmediği takdirde oruçlu sayılmayacaktır. Ramazandan sonra orucu kaza etmesi gerekir.

Oruca Niyet Ederken Besmele Çekilir mi?

Oruca niyet ederken besmele çekilmesine gerek yoktur. Ancak Peygamberimiz (s.a.v)’in her işe besmele ile başladığına dair çokça hadis bulunmaktadır. Besmele çekerek yaptığımız işi Allah için yaptığımızı belirtmiş oluruz. Allah’ın ismiyle başlayan her iş ise bereketli olacaktır. Niyet ettikten sonra besmele çekilmesi güzel görülmüştür.

Oruca Dille Niyet Şart mıdır?

Oruca niyetin dille olması mezheplere göre değişmektedir.

Hanefi mezhebinde dil ile niyet etmek farz değildir. Ancak kalpte bir niyet olması şarttır, kalpte oruç tutma niyeti belirlenmeden öylesine aç durmak oruç sayılmaz, açlığın oruç tutmak niyetiyle olması gerekir.

 Şafii mezhebinde ise dil ile niyet etmek farzdır. Eğer kişi niyet etmeden oruç tutmuşsa orucu sahih olmayacaktır.

Oruç Tutmanın Faydalarını Nelerdir? Okumak için tıklayınız;

oruca niyet