Bu hafta Cuma dersi sonrası gelen soruları cevaplayan Alparslan Kuytul Hocaefendi, ilmi, siyasi ve güncel bir çok soruya açıklık getirdi.
Tefsir dersinin manevi atmosferinin ardından soru-cevap kısmının yer alması birçokları tarafından merakla takip ediliyor.
Bu Cuma sorulan bir soruyu cevaplayan Alparslan Kuytul Hocaefendi, o soruya ders niteliğinde açıklama yaptı.
“Kul olarak ne yapması gerektiğini bilmesine rağmen, Allah'ın emirlerine karşı bir ciddiyetsizlik ve kale almama var, bunun sebebi nedir? İnsan bu durumdan nasıl kurtulabilir?” sorusu yöneltilen Hocaefendi "kulluk nedir? Neden zor gelir? Kulluk neyle mümkün olur?" gibi bir çok soruyu da beraberinde cevapladı. İşte Alparslan Kuytul Hocaefendi’nin cevabı;
"Kul olarak ne yapması gerektiğini belki biliyor da ama kulluğun ne olduğunu bilmiyor. Kul olarak ne yapması gerektiğini biliyor derken herhalde bildiği namazdır, oruçtur. Halbuki ondan evvel bilmesi gereken şey kulluk nedir?
Kulluk Nedir?
Kulluk: Allah'a boyun eğmektir. Allah ne dediyse, ben Allah'ın kuluyum, Allah'ın dünyasında oturuyorum, Allah'ın verdiği vücudu kullanıyorum, Allah'ın verdikleri ile besleniyorum o halde ben Allah'a boyun eğmeliyim. O ne dediyse kulluk bu… Namaz derse namaz, oruç derse oruç, O ne dediyse. İçki haram dediyse haram olur, namaz farz dediyse farz olur, kulluk budur. Allah'a boyun eğmektir.
Boyun eğmenin gerekliliğini anlamadıysan yani boyun eğmediğin zaman kul olmuş olmuyorsun. Kulluğun gereğini yerine getirebilmek için insan hem kendisini tanımalı hem kulluğun ne demek olduğunu bilmeli hem insanı hem de Rabbini tanımalıdır. Allah'ı tanıyan Allah'ı sever, Allah'ı sevdiği zaman kulluk yapmak ona kolay gelir. Allah'ı sevmeyene kulluk zor gelir. Sevdiğinize itaat etmeniz kolay, sevmediğinize itaat etmeniz çok sıkıntıdır. Allah'a itaat, kulluk Allah'ı sevince kolay gelir.
Allah'ı Sevmek ve Tanımak İçin Ne Lazımdır?
Allah’ı sevmek için Allah'ı tanımak lazımdır. İnsan tanıdığını sever, tanımadığını sevemez. Allah'ı tanımak için Allah'ın bizatihi kendisini tanıyamadığımızdan onun yarattıklarına bakmamız lazımdır. Kâinata, varlıklara, harikalara bakar bakar düşünür, tefekkür edersek Allah'a tanırız.
Allah'ın ilmini görünce Allah ne derse doğru olduğuna inanırız. O’nun hata yapmayacağını biliriz. Sonsuz ilmi olduğunu görürsek güveniriz. Ne derse doğrudur der ve ona uyarız. Bir de Allah'ın bütün kâinatı bizim için evirip çevirmesini, her gün toprağın, ağacın bizim için çalışmasını ve Allah'ın bizim üzerimizdeki haklarını görürsek yani o göze sahip olursak, o kafaya sahip olursak Allah’ı severiz. Sevince de O’na kulluk etmek kolay gelir.
Kulluk Neden Zor Gelir?
Aslında kulluğun zor gelmesi Allah'ın emirlerinin %100 doğru olduğundan emin olmamak ile alakalıdır. %100 doğru olduğundan emin olursanız o zaman Allah'a itaat etmek kolaylaşır.
Kulluk Ne ile Mümkün?
- Allah'ın ilminin sonsuz olduğunu bilmekle, O’nun ilmi sonsuz ise O’nun emrinde hata olamaz. O halde O’na itaat etmeliyim.
- Üzerimde hakkı çok o halde O’na itaat etmeliyim.
- İtaat etmediğinde başına geleceği bilmesi yani ahiret anlayışıyla insan, Allah'a kulluk görevini yerine getirebilir.
Muhabbetullah (Allah’ı sevmek), Mehafetullah (Allah’tan korkmak) ve Hakkullah (Allah’ın hakkı). Yani Allah'ın hakkını bilmek, Allah'ı sevmek ve Allah'tan korkmak insanın Allah'a kul olmasını sağlar. Bunlar olmayınca kulluk zor gelir ve ahiret inancı zayıf olur.
‘Kulluk yapsam iyi de yapamıyorum, Allah’ın emirlerini yerine getirsem iyi ama Allah affetsin canım, biz de yapamıyoruz’ diyerek kulluğu basite almak olmaz. Sanki hiç hesap vermeyecek, sen ne konuştuğunun farkında mısın? ‘Cehenneme gideceksin cehenneme’ sen bunu şaka mı zannediyorsun?
Allah’a kulluk yapmamanın sonucu; cehennemdir. Allah-u Teâlâ Zariyat suresi 56. Ayette: “Ben cinleri ve insanları ancak bana kulluk etsinler diye yarattım” buyuruyor. Yani ‘itaat etsinler diye, yalnızca şekilsel ibadetler değil tüm ibadetler, her konuda ibadet, itaat etmek için yarattım’ diyor. Şimdi sen Allah'a ibadet, itaat etmezsen bunun sonu cehennem bunu da düşünmüyor.
Bir kısım insanlar cehennemden korktuğu için Allah'a ibadet eder, bir kısım insanlar Allah'a sevdiği için Allah'a itaat eder, bir kısım insanlar da Allah'ın hakkını düşünür bu yüzden Allah'a itaat ederler. Velhasıl herkes de bu derece muhabbetullah olmaz. Yani Allah'a, her meselede itaat edecek kadar Allah sevgisi herkesin kalbinde olmaz, ama mehafetullah dediğimiz Allah korkusu herkesin kalbinde olmak zorundadır. Cehennemin şakası yoktur.
Hristiyanlık bu Allah korkusu meselesini reddeder. Yani insan Allah'ı sevmeli iddiasında… Tamam ama herkes Allah'ı o kadar sevmez ki herkes de o iman yoktur. Herkes Ebubekir mi, Abdulkadir Geylani mi? Bu hayaldir. Böyle bir şey olamaz. Gerçeklere uygun değildir. Herkeste bu derece Allah sevgisi olacakta… Allah'ın göklerde ve yerdeki melekutunu, Hz. İbrahim'e gösterildiği gibi harikaları görecek de böyle bir muhabbetullah ile Allah'a kulluk yapacak… Herkese bu olmaz. O yüzden de korkuda lazım. Kur’an-ı Kerim Âl-i İmran 175. Ayette: “Onlardan değil. Benden korkun” buyuruyor. Yani ‘Ben yalnızca rahmet sahibi bir ilah değilim, intikam da alırım’ diyor. Bazı büyük zatlar korkudan ziyade sevgiyle Allah'a kulluk yapar ama herkes büyük insan mı? O yüzden korku da lazımdır.
Dinlemek için tıklayınız;