15 Mayıs 2020

Virüs salgınıyla başlayan tedbir döneminde sona gelinirken normalleşme sürecine ilk AVM gibi kalabalık merkezlerin açılmasıyla başlandı.
Alınan ilk tedbirler arasında yer alan Cuma namazına kısıtlamanın kaldırılması ise en sona bırakıldı.

İlk olarak AVM'lerin açılması ve büyük alanlarda kalabalık kitlelerin bir araya gelmesi salgın için bir tehlike arz etmezken(!) sadece Cuma günleri Müslümanların bir araya gelerek kısa bir zamanda (namaz kısaltılarak) ve tedbirler alınarak Cuma namazını eda etmeleri ise tehlikeli görülüyor(!)
Sadece AVM'lerde değil kalabalık mekanlarda tüm tedbirler gevşetilerek insanlar bir araya geliyor fakat Cuma namazı için insanlar camide maskeyle ve sosyal mesafe korunarak bir araya gelemiyor.

Cuma namazı için camilerin açılması neden sonraki sürece bırakılıyor? Cuma namazı da tıpkı AVM'lerdeki gibi kalabalık merkezlerde alınan tedbirler alınarak kılınamaz mı? Üstelik bunun şuan başka ülkelerde birçok örneği varken ülkemizde hala camilerin kapalı olması biz Müslümanlar için kabul edilebilir bir durum değildir. Salgın hastalık sebebiyle evlerinde tutulan insanların maddi ihtiyaçları kadar manevi ihtiyaçları da düşünülmeli ve camiler ibadete açılmalıdır.

Sadece haftada bir defa bir araya gelindiği düşünüldüğünde, tedbirler alınarak Cuma namazını eda etmenin mümkün olanağı ve bu ibadetin 10 dakika gibi kısa bir sürede eda edilebileceği gözönünde bulundurulduğunda AVM'ler kadar tehlike arz etmediği görülecektir!

Birçok İslam ülkesinde tedbirler alınarak cemaatle namaz kılmaya devam edilmiş ve bu, mevcut durumu kötü etkilememiştir.Bizim ülkemizde Cuma namazlarıyla ilgili neden hala bir adım atılmayıp sonraya bırakılmaktadır.

Bizler Furkan gönüllüleri olarak bu kararın biran önce değişmesini camilerin ibadete açılmasını istiyoruz. Nasıl ki AVM'lerin açılması tedbire aykırı görünmüyorsa camilerin de ibadete açılması tedbire aykırı bir durum gibi görülmemeli ve "9 haftadır kılınmayan Cuma namazları artık bu ülkede gerekli tedbirler alınarak kılınmalıdır!"