23 Şub 2020
Güncelleme Tarihi: 23 Şub 2021 13:02:35

Henüz 21 yaşındayken şehid edilen Metin Yüksel kimdir? Genç yaşında tevhid sancağını omuzlayan hareket insanı Metin Yüksel neden şehid edildi? Bir cuma günü ‘Metin’ dur sesiyle şehadete kavuşan, ardında binlerce genç tohum bırakan İslam Alimi Sadreddin Yüksel'in oğlu Metin'in hayatı, şehadeti ve sözleri bu yazımızda...

Şehid Metin Yüksel'in Hayatı

Metin Yüksel hayatı boyunca haksızlıkların karşısında durmuş ve tevhid sancağını omuzlamıştır. Şehid Metin, 17 Temmuz 1958’de Bitlis’in Kolongo Yaylasında hayata gözlerini açmıştır. Babası İslam âlimlerinden Sadreddin Yükseldir. Annesi Norşinli Şeyh Masum Efendinin kızıdır. Metin Yüksel henüz 9 yaşında iken ailesiyle beraber İstanbul’un Fatih semtine taşınmıştır. İslami eğitimini ve Kur'ân derslerini babasından alan Metin Yüksel ilköğrenimini mahallerindeki Akşemseddin İlkokulunda tamamlamıştır. Ortaöğrenim için Sinan Ağa mahallesindeki Gelen Beyi Okulu'na kaydolmuşsa da 2.sınıfa geçtiğinde devam etmek istemez ve okulu bırakmıştır.

Metin Yüksel, okul hayatı bitmiş olsa da İslami camia da çalışmalara hep devam etti. Henüz 18 yaşında iken Akıncılar Fatih temsilciliğini kurdu. Her türlü haksızlığa karşı durdular, muhtaçlara yardım ettiler ve kısa süre de İstanbul’da adlarını duyurmayı başardılar. Metin Yüksel Türkiye’nin en kargaşalı en karanlık günlerini yaşadığı sağ sol çatışmalarının hat safha da olduğu bir zamanda; ülkeyi kurtaracak ilacın sağ-sol, ileri-geri gibi ayrılmaları bırakıp bir olup ümmet olup, birlik ve beraberlik içinde bir olan Allah’a inanmakla kurtuluşun olacağını haykırıyordu. Halkı bilinçlendirmek için mitingler düzenledi düzenlenen mitingler de en önde yer aldı. O günlerde mahalleler farklı görüşlerin egemenliği altında kontrol edilirken Fatih kurtarılmış bölge ilan edildi. Hiçbir siyasi görüş egemenliğini kuramadı. Bu durum hem sağcıları hem solcuları rahatsız etti. Bundan sonra bölgeyi ele geçirmek için hem Metin Yüksel’e hem Akıncılara suikastlar düzenlediler. Hatta bir çatışmada Metin Yüksel ağır yaralandı ancak yılmadan davasına devam etti. Hem ülkesinde hem de İslam ülkelerindeki gelişmeleri yakından takip etti görüşmelerde bulundu.Türkiye’deki Siyonizm ve emperyalizme karşı tepkisini ortaya koydu. Halkı uyandırmak ve bilinçlendirmek için mitingler düzenledi afişler astı.

Öncü Şahsiyetlerimizden olan Metin Yüksel’in bu ümmetçi çalışmaları milliyetçileri rahatsız eder. Metin Yüksel’in birkaç defa yolu kesilip tehdit edilir. Davasının hak olduğuna inanan Metin Yüksel İslami çalışmalarına devam eder. Metin Yüksel’in çalışmalarına ket vuramayan milliyetçiler onu ortadan kaldırmaya karar verirler. Çünkü Metin, onların Fatih’e hâkim olmalarındaki en büyük engeldir.

Metin Yüksel Nasıl Şehit Edildi ve Neden Öldürüldü?

Tarih bir kez daha Tevhid mücadelesinin sancaktarlığını yapan yiğit bir gencin verdiği söze sadık kalışını kaydediyor ve mücadelesini kendisinden sonra gelenlere emanet ediyordu.

Soğuk bir şubat gününde Cuma namazı hazırlığına giren Metin Yüksel, sakinliği ve sükûnetiyle Fatih Camiine gitti. Arkadaşlarıyla abdestini aldı ve yola koyuldu. Namazını huşu içerisinde kıldı ve sonra uzunca dua etti. Camiden çıkmak için yavaş adımlarla kapıya yürüdü. Ayakkabılarını aldı ve Unkapanı tarafındaki büyük kapıdan dışarı çıktı. Merdivenleri yavaşça indi ve Malta tarafındaki kapıya yöneldi. Bir kaç adım atmıştı ki Cami avlusu ”Metin” sesiyle titredi. Arkasını döndü sesin geldiği yöne doğru baktı. Bir el silah sesi duyuldu cami avlusunda. Yere düşmeden evvel Tekbir getirdi Metin Yüksel… Kalleşçe arkadan vurmayı şiar edinenler yere düşen Metin’in başına iki kurşun daha sıktılar… O anda bir karışıklık oldu avluda… Karışıklıktan istifade eden karanlık yüzlü katiller münafıkça bir tavırla tekbirler getirerek kaçtılar.

Bugün şehadetinin üzerinden tam 41 yıl geçti. Metin Yüksel, Allah’a verdiği sözü tutan adamlar arasında hayatını Hakk’a adamış bir genç olarak Rahman-ur Rahime yürüdü. Ardında davasını sürdüren onlarca kardeşini bıraktı.

Metin Yüksel Sözleri

Metin Yüksel sözleri ile de bizlere hayatını Allah'a adamış olduğunu ve verdiği sözlere sadık kaldığını göstermektedir.

  • Şehadet; bir çağrıdır, tüm nesillere ve çağlara…
  • Dava muzaffer olsun da varsın bizim yerimiz camiinin pabuçluğu olsun.
  • Biz ölümü saadet, zalimlerle birlikte yaşamayı alçaklık görüyoruz.
  • Hakkı ve İslam’ı müdafaa etmek en büyük ibadetlerdendir.
  • Uzlaşma yok. Son çağrımızı yapıyoruz! Ya Allah nizamının vakarlı çizgisi ya da hiçbiri.
  • Hakkın ordularının saflarına katılın!

Metin Yüksel Sözleri