20 Mayıs 2020

İKİ SENE ÖNCE NE OLMUŞTU?

Bundan iki sene önce 5 Nisan 2018 Perşembe günü, Adana’da ikamet eden iki ailenin ve Çukurova üniversitesinde okuyan öğrencilerin evleri olmak üzere toplamda 17 evin kapısına Furkan Vakfına ait kaçak yurt olduğu iddiası ile mühür vuruldu ve kaçak yurt açtığı iddiasıyla Furkan vakfına para cezası kesildi.

Ancak bu daireler hakkında 13.02.2017 tarihinde Çukurova İlçe Milli Eğitimi tarafından tutulan belgede “1162740 sayılı Valilik olurunda tamamen mesken olarak kiraya verildiğinden mühürleme işlemi yapılmayacaktır.” İfadesi geçmekteydi.

Çukurova İlçe Milli Eğitimin bu evlerin yurt değil mesken olduğuna dair raporu

Furkan Vakfı ile sadece gönül bağı olmalarından ötürü sokağa atılan onlarca öğrenci, yılmadı ve 50 gün boyunca evlerinin önünde nöbet bekledi, adalet aradı.

İlçe Milli Eğitimin verdiği rapora rağmen gerçekleşen mühürlemeye vakfa atanan kayyum, Binaların mülk sahibi ve daire sakinleri ve itiraz etti. İtirazlar sonucu Adana 3.Sulh Ceza Hakimliğinin verdiği karar ile para cezası iptal edilerek evlerdeki mühürler 7 ay sonra kaldırıldı.

Adana 3.Sulh Ceza Hakimliğinin verdiği karar

Devam eden süreçte sürekli Milli Eğitim’den gelen memurlar tarafından öğrencilerin evleri denetlendi.

Hatta Nisan 2020 tarihli bir teftişte bu evlerin yurt değil öğrencilere ait meskenler olduğu bir kez daha raporlandı.

ŞİMDİ NE OLUYOR?

Tüm bunlara rağmen 8 Nisan 2020 Cuma günü öğrencilerin evlerine gelen bir kez daha gelen polis memurları evlerinin kaçak yurt olduğu tespit edildiği için mühürleneceğini bu nedenle 20 Mayıs 2020’de evlerini boşaltmaları gerektiğini aksi halde zor kullanılarak çıkartılacaklarını bildirdiler.

Evlerin kapatılacağına dair Çukurova İlçe Milli Eğitimin Kararı
Seyhan İlçe Milli Eğitimin Kapatma Kararı

Binanın sahibi olan M. Y.’ye de 58 bin TL para cezası kesildi. Tekrardan mülkü mühürlenecek olan ev sahibi bu zorlu günlerde bu cezayı ödemesinin mümkün olmadığını dile getirdiği röportajda kiracılarından hiçbir sıkıntı görmediğini aksine faturalarını zamanında ödeyen, eve zarar vermeyen insanları oldukları ve tüm bu yaşanılanların ise Furkan Vakfına duydukları sevgiden kaynaklandığını dile getirdi.

Bir kez daha evlerinden çıkarılacak olan öğrenciler ise mühürlemenin bilhassa “Ramazan ruhunu canlandırmak için birtakım etkinlikler yaptıkları” ve “gerekli tedbirler alınarak Cuma Namazı kılınsın” dedikleri zamana denk gelmesinin bir tesadüf değil bilakis seslerini kısmak için bilinçli bir baskılama olduğunu düşündüklerini dile getirdiler.

Resmi tüm raporlara rağmen bir kez daha bu evlerin kapatılma kararının çıkması yapılanların Furkan Gönüllülerinin zulüm ve haksızlıklara sessiz kalmamaları sebebiyle gerçekleştiğini düşündürmektedir. Ve memlekette en küçük bir muhalefete tahammülü kalmayanlar herkesi susturmak için böylesi zalimane yollara başvurmaktan çekinmemektedirler.

Öğrencilerle aynı binada kirada oturan ve evinden atılacak olan ailelerden biri